Comuna Coltau

1. Coltau in prezent

Dupa 1990 numarul locurilor de munca din industrie se reduce considerabil, cea mai mare parte a populatiei trebuind sa se intoarca la meserile traditionale si la munca campului. Ca element nou a aparut agroturismul.

Comuna are importanta turistica datorita existentei castelului-muzeu Teleki Sandor, unde cel mai mare poet maghiar, Petofi Sandor si-a petrecut luna de miere cu Szendrey Julia. In amintirea acestui eveniment, castelul s-a transformat in muzeu, atragand tot mai multi vizitatori. Deasemenea serbarea comemorativa anuala organizata de catre autoritatile locale, organizatii civile si cu aportul populatiei, are un ecou crescand in randul iubitorilor literaturii si traditiei natioanale. Pe acest considerent in ultimii 10 ani a inceput sa functioneze 18 pensiuni agroturistice, unde se pot caza in jur de 150 de persoane. Grupurile de vizitatori raman mai multe zile facand excursii in judet, pentru a cunoaste frumusetile Maramuresului. Astfel agroturismul a ajuns sa asigure completarea veniturilor familiilor prin asigurarea serviciilor turistice.

 

2. Aspecte generale

Comuna se situaza la cca. 7 km vest de municipiul Baia Mare, resedinta judetului Maramures. În componenta comunei Coltau intra si localitatea Catalina, însumând o suprafata de 1295 ha. La nord se învecineaza cu Mocira, la sud cu localitatea Ariesul de Padure, la est cu Sacalaseni si Culcea, iar la vest cu localitatea Lapusel.

Suprafata teritoriului administrativ însumeaza 1295 ha, din care 923 ha sunt terenuri agricole, 207 ha paduri, si 89 ha  constructii si alte destinatii. 

Ca relief se considera o zona deluroasa, subcarpatica. 

Comuna, tinand cont de amplasarea geografica si de relief, dispune de un teren agricol relativ redus si de slaba calitate, exceptand lunca raului Lapus, unde se poate realiza productie agricola satisfacatoare. Datorita acestui fapt, populatia, de-a lungul timpurilor nu si-a putut sustine existenta exclusiv din agricultura. O mare parte a locuitorilor s-a ocupat paralel cu alte meserii, mai ales de industrie mica. Principala ramura a agriculturii a fost legumicultura, care nu necesita mult teren , in schimb absoarbe mai multa munca. Locuitorii comunei au fost recunoscuti pe pietele oraselor chiar mai indepartate pentru produsele lor legumicole. Odata cu industralizarea din anii 1960 numarul crescand al locurilor de munca din Baia Mare, a absorbit cea mai mare parte a fortei de munca, fiind data si distanta foarte mica.

 

3. Istoric

Prima atestare al Coltăului se găseşte în documentul conventului de la Leles (Slovacia), în 1405. Atunci aparţinea de moşia familiei Dragfi. În 1549 este în domeniul Chioarului. Politicianul deosebit, cancelarul Ardealului, Teleki Mihaly, cumpără teritoriul Coltăului cu donatio domnesc, împreună cu alte localităţi, şi aşa devine stăpânul teritoriului. Localitatea figurează ca proprieatatea familiei Teleki.

În legătura cu originea denumirii, păreriile se împart. Unii atribuiesc originea cuvântului Kalota (înălţare stăncoasă), alţii deduc originea din numele de localitate de origine slavă Koltov. Explicaţia a treia întemeiează presupunerea pe numele de familie Kolta.

Castelul din Coltău, care se află pe marginea estică a comunei, a fost construit între 1740-1760, în stil baroc. Fiind construită în formă de pătrat regulat, nu seamănă cu castelurile nobililori contemporane. Este greu de aflat, din ce cauză a fost construit în forma asta simplă, în stil de cetate. Odată a îndeplinit şi această funcţie. În 1848, în situaţie de urgenţă, aici a găsit refugiu, contele Teleki împreună cu nişte colegi, de răsculaţi.

În parcul castelului, care căndva era larg, se găsesc nişte copaci de raritate (chiparos de baltă, frasin), de căteva sute de ani, care evocă atmosfera trecutului.

 

3. Clima

Clima are unele caracteristici specifice, mai aparte, datorita existentei lantului carpatic ce îndeplineste rolul benefic de paravan, împiedicând intemperiile reci dinspre nord-est. Aflata la adapost, depresiunea are un climat de nuanta mediteraneana, cu ierni blânde, fara mari viscole, cu veri racoroase, prelungite si un echilibru atmosferic favorabil. Temperatura aerului atinge cota medie, multianuala de 9,6°C. Media lunii ianuarie se ridica la -2.4°C, iar a lunii iunie la 19,9°C. Precipitatiile atmosferice sunt în general constante, totalizând o medie anuala de 976 mm. 

Vânturile nu prezinta caracteristici deosebite. Datorita imobilizarii maselor de aer în depresiune, se înregistreaza perioade lungi de calm atmosferic. 

 

4. Vegetatia

Vegetatia cuprinde o gama variata de specii ierboase si arborescente, în functie de varietatea terenului, si a solului.

Padurile ocupa 15.98 % din suprafata localitatii.

 

5. Numarul si structura populatiei
La recensamântul din 18 martie 2002, populatia stabila (de resedinta ) a comunei Coltau a fost de 2154 locuitori, din care 1862 persoane stau în Coltău, iar 292 persoane stau în satul Cătălina, care aparţine de comuna Coltău.

La recensemântul din 1992 comuna avea 1.583 locuitori, din care 1.125 maghiari (71%), 445 rromi (28,1%), şi 13 români (0,8%).