Obiective turistice Coltau

Comuna Coltău se situeaza la cca. 7 km vest de municipiul Baia Mare, resedinta judetului Maramures. Se compune din localitatea Coltau, centru de comuna , si Catalina – sat apartinator. Raul Lapus constituie limita naturala cu comunele Grosi si Recea. Se mai invecineaza cu Sacalaseni , Remetea Chioarului si Satulung.

Existenta comunei este atestata printr-un document din 1405. Ca si relief se considera o zona deluroasa, subcarpatica. Are in prezent 2451 locuitori.

Comuna are importanta turistica datorita existentei castelului-muzeu Teleki Sandor, unde cel mai mare poet maghiar, Petofi Sandor si-a petrecut luna de miere cu Szendrey Julia. In amintirea acestui eveniment, castelul s-a transformat in muzeu, atragand tot mai multi vizitatori din tara si de peste hotare. Deasemenea serbarea comemorativa anuala organizata in prima duminica din luna septembrie, de catre autoritatile locale, organizatii civile si cu aportul populatiei, are un ecou crescand in randul iubitorilor literaturii si traditiei natioanale. Pe acest considerent in ultimii 10 ani au inceput sa functioneze 18 pensiuni agroturistice, unde se pot caza in jur de 150 de persoane.