Obiective turistice Remetea Chioarului

Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Remetea Chioarului

Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” a fost construita in jurul anului 1800 si este una dintre cele mai desavarsite realizari de arhitectura din randul lacasurilor de cult din lemn din Maramures. Acest sfant edificiu cultural are planul dreptunghiular, cu absida decrosata si acoperisul format din doua corpuri, are turla inalta de 23 m prevazuta cu foisor sprijinita pe o consola cu balcon impodobita cu saisprezece arcade, deasupra carora se inalta un coif cu baza patrata, ce continua octagonal si se incheie cu o cruce tripla cu Semiluna in varf, Pridvorul bisericii are trei arcade cuprinse cu o cununa ce se sprijina pe patru stalpi masivi din stejar ornamentati cu funii drepte si serpuite, ce dau o nota de eleganta deosebita ansamblului iar in fata pridvorului se afla un semicoif cu cruce, amplasat la baza turlei asemenea altor edificii din zona .Biserica respecta impartirea clasica a interiorului avand pridvor, pronaos, naos si absida peste care se ridica un acoperis realizat din corpuri sindrilite.Pronaosul este pardosit cu scandura,in timp ce naosul si altarul sunt padimentate cu lespezi de piatra ce se imbina perfect la muchii Pictura murala este in avansat proces de degradare distingandu-se cateva scene din naos cum ar fi Sf Treime, Fecioara Maria Inaltarea la cer a Sf Ilie, Visul lui Iacov si catva Sfinti Proroci incadrati in chenare de influenta baroca . Ansamblul bisericii “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” este declarat monument istoric de interes national avand codul MM-II-a-A-04614. Acesta cuprinde biserica cu acelasi nume si clopotnita de lemn, declarata la randul ei monument istoric si identificata prin codul MM-II-m-A-04614.02.

 

Biserica de lemn din Remecioara

Biserica de lemn din localitatea Remecioara este declarata monument istoric de valoare nationala, categoria B si este inscrisa in lista monumentelor istorice avand codul M–II-m-B- 04612. Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului,despre care nu se stie cand a fost ridicata, se stie ca pe la 1862 zugravul Petru Paul Weisz a pictat-o intr-un frumos stil neobizantin, care se pastreaza in bune conditii pana azi . Renovata si sindrilita in exterior in 2001, acopera elementele imbinarilor exterioare in lemn diminuand frumusetea ansamblului care este acoperit cu tabla zincata , inclusiv turnul modest de numai 12 m , prevazut cu un foisor infundat, obturat cu cate doua orificii rotunde pe lateral peste care sta asezat un coif piramidal terminat la varf cu cruce din fier forjat spcifica zonei. In exterior se poate admira acoperirea spatiilor goale cu barne groase modelate simplu, dar elegant, cu nervuri longitudinale, alaturi de stalpii frumos decorati ai pridvorului vechi ce a fost prelungit in nota specifica zonei.

 

Biserica reformata din Berchez

Biserica reformata din satul Berchez, comuna Remetea Chioarului, a fost construita in secolul al XV- lea si a suferit unele modificari in secolul al XIX-lea. Edificiul de cult este declarat monument istoric de interes national fiindu-i atribuit codul MM-II-m-B-04519. Acesta este clasat de specialisti ca monument national de importanta “B”.

 

Biserica de lemn “Sfantul Ilie” din satul Posta

Biserica de lemn “Sfantul Ilie” din satul Posta a fost construita in anul 1675 si este declarata monument istoric de interes national putand fi identificata prin codul MM-II-m-A-04606. Constructia bisericii respecta stilul maramuresean, remarcandu-se prin armonie si echilibru intre partile ansamblului. Pridvorul este sustinut de patru stalpi masivi din stejar, uniti prin arcade largi, mestesugit lucrate si inconjurat de un parapet infundat. Acoperisul se pliaza frumos peste corpul bisericii, punand in evidenta silueta zvelta a turlei inalta de 30 metri. Turla mare are o replica mai mica in partea opusa a acoperisului de pe naos, care face legatura printr-un semicoif cu acoperisul altarului situat cu o treapta mai jos. Pictura dateaza din anul 1781 si este realizata in ulei pe panza de zugravul Stefan din Sisesti. Iconostasul se remarca prin deosebita frumusete a usilor imparatesti decorate in reliefuri cu motivul vitei-de-vie si a icoanelor imparatesti cu rame, pe care au fost sculptate motive florale aurite, pe fond albastru. Fiecare icoana are cate un medalion mic deasupra, ce vine sa completeze tematic icoana prin continutul sau imagistic. Frumos realizat este si registrul de sus al tamplei, unde Iisus rastignit este vegheat de Maica Sfanta si Ioan, prezentati in medalioane, in timp ce spatiile libere sunt impodobite cu reliefuri, ce redau vrejuri cu flori si vita-de-vie sub forma stilizata. Alaturi de icoanele pe lemn, in biserica se mai pastreaza si un potir frumos ornamentat.

 

Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” din Berchez

Biserica de piatra din Berchez este un edificiu cultural deosebit de valoros atat din punct de vedere turistic, cat si cultural. Aceasta poarta hramul “Sfantul Ioan Botezatorul” si a fost ridicata in jurul anului 1704. Ca urmare a valorii sale, biserica a fost declarata monument istoric de interes national categoria “B” si i-a fost atribuit codul MM-II-m-B-04520 . Aceasta se afla intr-o stare buna de conservare.