Obiective turistice Valea Chioarului

ATRACTII TURISTICE NATURALE

  • Pestera cu apa de la Mesteacan
  • Pestera de la Varai
  • Dealul Prisnel

ATRACTII TURISTICE CONSTRUITE

  • Biserica de Lemn”Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din Varai

  • Biserica de Lemn  “Sf. Nicolae” din Valea Chioarului

  • Situl arheologic “Valea Caselor” din Mesteacan

  • Situl arheologic “La parhon”  din Mesteacan

  • Centrul de echitatie Curtuiusu Mare

TRADITII SI OBICEIURI

  •  “Dansul Cosercilor” – Valea Chioarului

    Descriere: Chiorenii respecta traditia cu sfintenie. Nu este an, ca imediat dupa Boboteaza, 7 ianuarie, oamenii din sat sa nu se adune cu totii la dansul cosercii.Cosarca se acopera cu cea mai frumoasa stergare pe care gospodina o are in casa, iar apoi toata lumea merge la joc. Primul dans este cel al gospodinelor si al cosercilor impodobite, iar juriul este cel care da note si desemneaza cea mai frumoasa cosarca dintre toate. 

  • „Festivalul placintei crete si sarbatoarea cositului”- Mesteacan

    Descriere: Sarbatoarea are loc de Sanziene. Femeile din Mesteacăn se întrec atât în coptul plăcintelor creţe, cât şi în aptitudini „bărbăteşti" precum cositul.

EVENIMENTE LOCALE

  • Expozitia locala de animale  din Valea Chioarului

    Descriere: Evenimentul are loc in luna iulie. Actiunea este organizata de Primaria si Consiliul Local Valea Chioarului, Comunitatea Affligen din Belgia, Asociatia Crescatorilor de Taurine si Oficiul pentru Ameliorare si Zootehnie (OARZ ) Maramures. Se face parada animalelor crescatorilor din Valea Chioarului si din comuna, iar Castigatorii vor primi diplome, cupe, premii in bani si furaje. Aspecte privind desfasurarea tehnica a expozitiei si evaluarea animalelor, in vederea premierii, vor fi efectuate de catre o comisie de specialisti de la OARZ Maramures.

  • Durusa Summer Hill – Durusa

    Descriere: Evenimentul are loc in 22-24 augut 2014. Specificul evenimentului Durușa SummerHills este reprezentat de angrenarea colectivă a manifestului prin dans, muzică și arte vizuale, arte meșteșugărești, teatru, film de scurt și lung metraj, arhitectură de peisaj și în mod special joacă. Ca și în ceilalți ani, vom pune la încercare simțul creativ și practic al participanților într-o serie de ateliere caracteristice evenimentului precum cele de land art și arhitectură organică, percuție și capoeira, fotografie - stenopă, dans contemporan, confecționare de arcuri, zmee și lampioane, graffiti și lista continuă. Durusa SummerHills prin specificul sau promovează un lifestyle-atitudine în care elementele MUZICĂ, DANSUL, EXPRESIA CREATIVĂ și MEDIUL NATURAL se regăsesc în perfect ECHILIBRU.

CABANE SI PENSIUNI

Pensiune si restaurant “La VIO” –Mesteacan

Camere: 8

Patronul restaurantului „La Vio” din vârful Mesteacănului, Viorel Merlaş, a înregistrat marca „Plăcinta creaţă” la OSIM în urmă cu aproape doi ani. „Am început să vând aici plăcintă creaţă în anul 1970. La început, făceam cam 10 plăcinte pe zi, afară, pe cuptor. Mă ajuta o bătrână din sat. Când am văzut că se îngroaşă gluma şi că plăcintele au trecere, le-am adus la popas şi pe soacră-mea, şi pe maică-mea. Încet, am ridicat plăcintele creţe la rang de brand de Maramureş”, spune Merlaş. În prezent, omu are în meniu nu mai puţin de 12 sortimente de plăcinte creţe. „Avem o vorbă noi, cei din zonă, care zice aşa: dacă nu ai trecut măcar o dată Mesteacănul şi nu ai gustat din plăcintele creţe, nu ai cultură generală!”, încheie Viorel Merlaş.

Telefon: 0262-480423