Trasee turistice

1. Plecare din Săcălăşeni spre Remetea Chioarului, apoi spre Berchezoaia şi de acolo spre Cetatea Chioarului.Înainte de intrarea în cetate pe dreapta este un izvor cu apa.Accesul se poate face şi cu maşina pâna la porţile cetăţii.

 

 

2. Plecare din Săcălăşeni, spre Remetea Chioarului, din centru faci stînga spre Remecioara, apoi pe râu în sus pe defileu până la confluenţa râului Lăpuş cu râul Cavnic şi retur, sau urcare pe cărări până în satul Întrerâuri şi revenit în Săcălăşeni prin Coas, unde se poate admira flora şi fauna din zonă şi lacul de agrement şi pescuit de la Coas.

 

 

3. Plecare din Săcălăşeni prin Cătălina spre Coltău, unde se poate vizita muzeul Petofi Şandor găzduit în castelul Teleki şi arborii seculari din curtea castelului, apoi se poate lua o masă cu produse tradiţionale la Hanul lui Nuţu din satul Catalina.

 

 

4. Plecare din Săcălăşeni, spre Cătălina,prin Satu Nou de Jos înspre Groşi, apoi pe dealul Habra, pentru vizitarea Mănăstirii Habra,lăcaş de cult, cu hramul “Invierea Domnului “ care găzduieşte şi un bust turnat în bronz a lui Mihai Viteazu, de către sculptorul Ioan Marchiş.

 

 

5. Plecare din Săcălăşeni spre Remetea Chioarului, Berchezoaia – Balta Neagră,loc de agrement şi pescuit unde ai posibilitatea de cazare şi masă la Motelul Balta Neagră.

 

 6. Plecare din Săcălăşeni spre Remetea Chioarului, Şomcuta Mare, Buciumi, Valea Chioarului, zonă pitorească, unde se pot vizita biserica din lemn cu hramul „Sfântul Nicolae” - secolul al XVIII-lea din Valea Chioarului, care a fost strămutată din Recea in anul 1865

  •   Biserica din lemn cu hramul „Sfânta Parascheva” (1887) din satul Fericea
  •   Biserica din lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” (1846) din satul Vărai.

 

 

7. Plecare din Săcălăşeni spre Recea,pe 2 variante, respectiv traversarea oraşului Baia Mare, sau pe soseaua de centură a Băii Mari, se ajunge în Recea, unde pentru iubitorii de pescuit, lacul cu un luciu de apa de 6,4 ha din Complexul turistic “Doua veverite”, este un bun prilej de vizitare si relaxare si de ce nu pescuit.

 

 

8. Plecare din Săcălăşeni spre Lăpuşel, ne îndreptăm spre Satulung unde este amenajata o baltă de pescuit unde pentru toti iubitorii de natura este locul ideal de a admira fauna si flora din zonă şi de petrecere a timpului liber.

 

 

9. Plecare din Săcălăşeni spre Tg.Lăpuş, apoi ne îndreptam spre Mânăstirea Rohia lacaş de cult ortodox, loc de reculegere şi rugăciune, amplasat intr-o zona extaordinar de pitorească, unde se află casa poetului în care a locuit temporar poetul Ioan Alexandru şi scriitorul, care a devenit mai târziu monarhul Nicolae Steinhardt, care a organizat în incinta mânăstirii o bibliotecă foarte valoroasă.

 

 

10. Plecare din Săcălăşeni spre Cicârlău,zona deosebit de pitorească, unde sa afla Muzeul Nicolae Sabău, infiiţat de cunoscutul interpret de muzică populară care a organizat si festivalul de folclor ”Alină-te dor alină” devenit foarte cunoscut atât pe plan local cât şi naţional.

 

 

11. Plecare din Săcălăşeni spre Baia Sprie, ne îndreptăm spre cunoscuta staţiune Şuior la Cota 1000, zona pitorească care pentru iubitorii muntelui şi schiului este ocazia perfectă de petrecere a concediului.

 

 

12. Plecare din Săcălăşeni pentru turul mic al Maramuresului pe doua variante, una cu urcare prin Pasul Gutâi, urmand cursul râului Mara, apoi din Vadu Izei faci dreapta si în continuare spre Mânăstirea Bârsana, locaş de cult foarte cunoscut şi căutat de turişti pentru frumuseţea şi farmecul zonei şi nu în ultimul rând pentru arhitectura construcţiilor din incinta mânăstirii.După vizitarea Mânăstirii, ne întorcem pe drumul spre Sighetu Marmaţiei unde nu se poate să nu vizitezi muzeul” Memorialul Durerii” muzeu infiinţat în memoria victimelor comunismului.Pe urmă continuăm turul spre Sapânţa unde se viziteză vestitul Cimitir vesel,care este cunoscut în întreaga lume şi trecem în ţara Oaşului prin Huta Certeze,continuăm prin Negresti Oaş, unde se poate vizita muzeul Ţării Oaşului, apoi continuam drumul spre Seini şi inapoi la Săcălăşeni.A doua variantă a turului mic al Maramureşului ar fi cu plecare prin Cavnic, staţiunea Ocna Şugatag si apoi spre Bârsana continuînd aceleşi traseu ca si precedentul .